Ovanligt många med pollenbesvär

Med våren och värmen kommer pollenbesvären. För de flesta är rinnande ögon och kliande näsor ett återkommande problem vid den här tiden på året.

Dock finns det varje år också de som plötsligt får besvär utan att ha varit allergiska tidigare och i år verkar de vara fler än vanligt.

- Den här våren har det varit ganska vanligt att vuxna kommer in som inte tidigare haft besvär, säger Ann-Mari Johnsson på Apoteket Hjorten i Norrköping.

Hon och hennes kollegor på apoteket tycker sig se en ökning av antalet personer som kommer in med allergiska symptom utan att tidigare ha haft problem. Samma sak säger man inom sjukvårdsupplysningen.

Kan ha andra orsaker
På Universitetssjukhusets allergicentrum i Linköping har man dock inte noterat någon sådan ökning och Eva Millinger som arbetar som specialistläkare där misstänker att besvären i många fall kan ha andra orsaker: 

- Ja, man kan ju tänka sig att det kan handla om vanliga virusinfektioner  Det som är typiskt för allergi är ju att man har en ganska påtaglig klåda.

Receptfria läkemedel
Men visst finns det de som blir allergiska mot pollen även i vuxen ålder. Varför vet man inte säkert men det kan vara så att allergin funnits där hela tiden men inte brutit ut.

- Det är ofta något som får bägaren att rinna över så att säga. Till exempel blir man känsligare om man har en infektion, säger Eva Millinger. 

Apoteket råder dem som kommer in med allergiliknande symptom att testa de receptfria läkemedel som finns för att se om de hjälper, något som Eva Millinger inte ser några risker med så länge symptomen bara är lindriga.

- Har man däremot andningsbesvär då tycker jag att man ska söka läkare för då behöver man astmamedicin.

Petter Ahnoff
petter.ahnoff@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".