1 av 2
2 av 2

Mellanstadiet på Folkungaskolan utrymd

Barnen i Folkungaskolans mellanstadiehus, musikklasserna årskurs 4 till 6, har utrymt skolan och befinner sig vid motionscentret i Rydsskogen.

Platsen har valts med tanke på att det är svårt att komma intill Folkungaskolan som delvis är avspärrad av polisen. Det blev en ovanlig förmiddag för elever och personal på Folkungaskolan.

- Det har flutit på väldigt bra. Det är mycket logistik när man ska skjutsa en hel mellanstadieskola till ett nytt ställe men det har fungerat bra, säger läraren Bengt Vallhagen.

Läskigt fast roligt att sluta tidigare
Skolan ligger bara några hundra meter från Securitas lokaler och förutom mellanstadiet utrymdes också matsalen. Bland barnen så var det många som tyckte att det hela var lite obehagligt fast inte bara.

- Jag tycker det är lite läskigt fast det är också roligt att få sluta tidigare.

- Man kan ju se det på olika sett. Först kan man ju tänka, nej nu kan allt explodera eller så kan man tänka att det nog blir som alla gånger att det inte riktigt är något.

- Ofta sprängs ju inte bomben över huvud taget men det var ju poliser med kulsprutor över allt. Men det ser ju allvarligare ut än vad det är.

Skönt att organisationen fungerar
Skolan rektor Ulf Lindberg är nöjd med med samarbetet med kommunens säkerhetsgrupp och han tror inte att barnen tagit illa vid sig i någon högre grad.

- Vad jag kan se är det inga elever som gripits av panik eller blivit jättestressade. Vi har försökt gå ut med information kontinuerligt så att alla vet vad som har hänt och vilka åtgärder som vi vidtar.

Utrymningen verkar ha fugnerat smärtfritt och skolans krisplan likaså, säger Lindberg.

- Det är skönt att vi har en organisation som kan köra igång direkt.

Raina Medelius
raina.medelius@sr.se

Läs mer om rånet:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".