Stångåstaden bryter samarbete med Hyresgästföreningen

Kommunägda bostadsbolaget Stångåstaden i Linköping säger upp allt samarbete med Hyresgästföreningen. Det beslöt bolagets styrelse idag. Stångåstaden kommer nu att förhandla direkt med hyresgästerna om hyran för i år.

Orsaken är att förhandlingarna med Hyresgästföreningen brutit samman under våren och att Stångåstaden inte anser sig kunna komma vidare med den motparten.

Stångåstaden vill höja hyran medan Hyresgästföreningen anser att bolaget går så bra så ingen höjning behövs.

Behöver inte acceptera höjningen
Förhandlingschef Benny Andersson på Hyresgästföreningen region Öst säger att hyresgästerna inte behöver gå med på höjd hyra, även om Stångåstaden begär det.

Han säger också att föreningen trots allt kan stödja enskilda medlemmar även fortsättningsvis.

– Det vi skulle kunna göra är att företräda våra medlemmar som vill att vi gör det vid en eventuell prövning i hyresnämnden, säger Benny Andersson.

– Vi rekommenderar att man fortsättningsvis betalar den gamla hyran och Stångåstaden har då möjlighet att lämna det till hyresnämnden om det blir en tvist.

Vägledande förhandlingar
Hyresgästföreningen har fram till i år förhandlat med Stångåstaden om hyran för 14 000 lägenheter i Linköping. Resultatet av förhandlingarna brukar vara vägledande för privata värdars hyressättning.

Raina Medelius
raina.medelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".