Dyra stopp när bombgruppen kommer

Igår var polisens bombskyddsgrupp från Stockholm i Linköping för att undersöka den misstänkta bomb som lämnats utanför Securitas värdedepå.

I väntan på bombgruppen står all verksamhet stilla inom en radie på 300 meter från platsen.

Förutom själva värdedepån så spärrades delar av Folkungaskolan av och ett bostadshus evakuerades. Polisassistenten Martin Hedberg bevakade avspärrningarna utanför länsstyrelsen så att ingen tog sig förbi igår.

- Självklart ställer det till problem för folk som ska ta sig fram. Men jag tycker att de flesta tar det med jämnmod.

Dyrt att rycka ut
I Östergötland avstannar all verksamhet runt en misstänkt bomb under minst ett par timmar medan bomskyddsgruppen Stockholm tar sig ner. Att väntetiden kostar pengar och besvär är man väl medveten om i bombskyddsgruppen.

- Ett sätt för oss att korta ner de här ledtiderna är att vi skickar dit en patrull i förväg som snabbare kan ta sig till platsen än vad vårt större fordon kan göra. Då är mycket av förarbetet redan gjort så det är bara att sätta igång med själva arbetet, säger kommissarie Anders Ihreblad som arbetar med bombskyddsgruppen.

Vill inte bli fler
Bombskyddsgruppen har varit i Östergötland och Linköping tre gånger i år, ytterligare två gånger i Linköping förra året och i Motala 2003 och Borensberg 2005. Kostnaden ligger hos länskriminalen i Stockholm, polisen i Östergötland betalar bara extrakostnader som övertid.

I hela landet finns tre bombskyddsgrupper, i Stockholm, Göteborg och Malmö. I Luleå finns en depå med fordon, robotar och röntgenutrustning. Dit flyger tekniker från Stockholm när det behövs. Anders Ihreblad tycker att det kan ligga en fara i att bli fler grupper.

- Man kan inte ha en sådan här verksamhet utspridd på flera olika mindre enheter. För att få bra kvalitet och utbildningsnivå har vi valt att ha dem på de här tre platserna i Sverige.

Vid var tionde av de undersökningar som bombskyddsgrupperna rycker ut till visar det sig vara någon skarpladdad anordning. Oftast är det civila eller egentillverkade sprängämnen. Enligt Anders Ihreblad utbildas bombteknikerna just nu i nya former av vapen med kemisk-biologiska, radioaktiva och strålande ämnen.

- Det är inte så vanligt förekommande men man vet aldrig vad som kan hända i framtiden.

Raina Medelius
raina.medelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".