Kommunägt exportbolag säljer kunskap

Linköpings kommun startar nu ett kommunalt bolag för att kunna exportera kunskaperna om hur sopor och avfall kan omvandlas till energi.

Trots att kommunledningen tidigare ansett att det skulle strida mot kommunallagen.

-Det är alltid så när man är ute och provar något nytt och lagen är oklar att man får pröva sig fram om vad som är rätt säger Gösta Gustavsson (c) kommunalråd i Linköping.

Det nya kommunägda bolaget får namnet ”Waste to Energy” och ska alltså sälja det kunnande som finns i Tekniska verken om hur till exempel sopor blir fjärrvärme.

Tekniska verken är ett kommunalägt bolag som bildades för att ge service till Linköpings invånare och redan när bolaget etablerarar sig utanför kommungränsen, uppstår tveksamheter i kommunallagen.

Därför begärde Gösta Gustavsson i höstas att regeringen skulle ändra kommunallagen för att underlätta exporten av tekniska verkens kunnande.

Att lagen försvårar export var också skälet till att Linköpings kommun låtit Tekniska verkens VD Stig Holm starta ett eget privat företag Swedish Biogas International för att ta hand om exporten av biogashantering.

Men nu har Linköpings kommun till slut bestämt sig för att inte längre vänta på en ändring av lagen om kommunala bolag utan ger sig nu ut på miljöexportmarknaden.

Olof Sjölander
olof.sjolander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".