Verkstad i Valdemarsvik översvämmad i augusti 2006

Fastighetsägare väntar på besked

Valdemarsviks kommun har fortfarande inte beslutat om de fastighetsägare som fick sina hus skadade av översvämningarna i augusti ska få självrisken betald av kommunen.

Över 70 ansökningar har kommit in till kommunen.

Det var i slutet av augusti förra året som invånare i Valdemarsvik drabbades av översvämningar efter häftiga skyfall.
Många villor och flera industrilokaler stod under vatten.

Inga besked om skadeståndskrav
Trots att det gått nio månader efter händelsen har kommunen fortfarande inte beslutat om man ska gå in och betala de drabbades självrisker.
Ett 75-tal ansökningar om skadeståndskrav har registerats hos kommunen och i många fall handlar det om belopp på 10 000 kronor.

Anledningen till att kommunen fortfarande inte fattat nåt beslut är enligt kommunstyrelsens ordförande Torvald Karlsson (c) att utredningsarbetet tar tid.
Men ärendet kommer ärendet troligen att behandlas i kommunstyrelsen i juni.

Kommunen har lagt undan reparationspengar
Reparationskostnaderna på kommunens egna fastighter som industrihuset Vammar och Bäckadalsskolan är drygt 2 miljoner kronor.

Kommunen har reserverat ett par miljoner i bokslutet till skador och om man beslutar att betala fastighetsägarnas självrisker behöver det inte påverka annan kommunal verksamhet, berättar Torvald Karlsson.

Carolina Blaad
carolina.blaad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".