1 av 3
2 av 3
Josef Zacharias vid polisen i Norrköping
3 av 3
Gevär i långa rader i polisens källare.

Sista dagen att lämna in illegala vapen

Den så kallade vapenamnestin som pågått i tre månader avslutas idag. Östgötapolisen har hittills tagit emot ett par hundra vapen, berättar polisintendent Josef Zacharias i Norrköping.

– Cirka 275 amnestivapen har kommit in och vi räknar med 750 kilo ammunition.

Vapenamnestin som utlysts av regeringen syftar till att minska antalet olagliga vapen i samhället. Den inleddes första mars och idag är sista dagen som man kan lämna in illegala vapen anonymt utan att riskera något straff.

Fler vapen förra gången
Det är tretton år sedan Sverige senast hade en vapenamnesti och då fick polisen i Östergötland in betydligt fler vapen - mellan 800 och 1000 stycken.

– Det var ju den första vapenamnestin som jag känner till hade förekommit genom tiderna och anlednignen till det lägre resultatet den här gången kan bero på att den hel del lämnades in då, säger Josef Zacharias.

Men han tror att det fortfarande finns en hel del illegala vapen ute i samhället som inte blivit inlämnade.

– De som borde ha lämnat in har sannolikt inte gjort det.

Förstörs av SKL
När vapnen lämnas in till polisen körs de mot olika system och några av de vapen östgötapolisen tagit emot har varit anmälda som stulna, berättar Josef Zacharias.

Vapnen som nu samlats in runt om i landet fraktas inom kort till Statens kriminaltekniska laboratorium (SKL) i Linköping där de kommer att förstöras. I väntan på det förvaras de vapen som polisen i Norrköping tagit hand om långt in i polishusets källare. Där står jaktgevär i en lång rad och på golvet ligger pistoler och revolvrar.

– De flesta ser väldigt gamla ut, det är väl inga rariteter i det avseendet, men det är gamla vapen. Slitna vapen, förklarar Josef Zacharias.

Carolina Blaad
carolina.blaad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".