Kommunals avtal ger bakslag i Motala

Motala kommun saknar 50 miljoner kronor för nästa år.

En av anledningarna till det ekonomiska underskottet är Kommunals nya avtal som ger en löneökning på runt 8 procent för sina medlemmar under nästa år.

Men på sjukhemmet Strandvägen i Motala är de anställda inte enbart glada över lönehöjningen.

- Det kostar ju och som det ser ut idag ska de ju redan dra ner på personal, säger undersköterska Maja Iseskog.

Politikerna - som nu börjar om med budgetprocessen - funderar på var man ska ta besparingarna man nu måste göra, även om sparandet inte bara beror på Kommunals avtal.

Kjell Fransson är folkpartist och vice ordförande i kommunstyrlesen i Motala. Och han nämner att man till exempel tänkt utöka barnomsorgen nästa år men att det anu är tveksamt om det går.

Anledningarna till att Motalas ekonomi på kort tid visat sig sakna 50 miljoner kronor för att gå ihop nästa år är främst tre:

Kommunals avtal, kostnader för LSS som delas lika mellan kommunerna och där Motala blivit av med pengar och att staten dragit in en del bidrag - till vuxenutbildning, plusjobb och ungdomssatsningar bland annat.

Kjell Fransson tycker att regeringen borde gå in och ta ansvar för det som nu händer fler kommuner än Motala.

- De flesta komuner sitter ju i samma läge och det kanske finns en förhoppning om ökat statsbidrag till hösten. Vi får se, säger han.

Och socialdemokraten Camilla Egberth i oppositionen i Motala är inne på samma linje när det gäller Kommunals oväntat höga treåriga löneavtal.

- På något sätt så borde man ju ha en politik som håller hela vägen för ett sådant här avtal, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".