Nya sparpaket i Åtvidaberg

Nya hårda besparingar aviseras nu i Åtvidaberg. Den här gången är det skolan och barnomsorgen som drabbas. Sammanlagt ska barn- och utbildningsutskottet banta sin verksamhet med 10 miljoner under 2008.

- Jag visste ju att det skulle bli tufft, men trodde kanske inte att det skulle gå så här snabbt, säger kommunens nytillträdda skolchef Karin Olanders, som bara hunnit jobba i en dryg månad.

Dagbarnvårdarna får gå
I det sparpaket som nu aviseras finns bland annat förslag om att säga upp kommunens tio dagbarnvårdare. Det betyder i så fall att möjligheten att få sina barn omhändertagna av en kommunal dagmamma försvinner:

- Om det är så att de barn som just nu tas om hand av dagbarnvårdare på ett ganska enkelt sätt kan slussas in i den övriga barnomsorgen överväger vi den möjligheten, säger Karin Olanders.

Elever får byta skola
Ett annat förslag är att flytta alla sjätteklassare till Alléskolan inne i Åtvidaberg. Även yngre elever i Björsäter och Falerum kan tvingas byta skola och dessutom kommer klasserna på kommunens grundskolor sannolikt att bli större samtidigt som personalen ska minskas.

- Det ska vi försöka lösa genom naturliga avgångar och genom att inte tillsätta vakanser, säger Karin Olanders.

Förståelse

Hon säger också att hon upplever att det finns en stor förståelse i organisationen för att den besvärliga ekonomiska situation kommunen hamnat i måste lösas och betonar samtidigt att det än så länge bara rör sig om förslag.
Läs mer:


Louise Martinsson
louise.martinsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".