Föräldrar upprörda över sparförlag

Besvikelsen är stor bland dom föräldrar som har barn på Björsäterskolan som är en av skolorna där det blir förändringar om sparförslaget i Åtvidabergs kommun går igenom.

Bakgrunden är att barn och utbildningsutskottet ska spara 10 miljoner kronor och det kan bli fler nedskärningar i kommunen. 

- Jag blir arg och irriterad för jag tycker inte om att barnen ska sitta och åka med buss den här vägen säger Ann-Christin Bauman som har tre barn som går på Björsäterskolan.

Skola och barnomsorg måste spara
Sammanlagt ska barn och utbildningsutskottet i Åtvidaberg spara 10 miljoner kronor under nästa år.
I sparpaketet finns bland annat förslag om att säga upp kommunens tio dagbarnvårdare samt att flytta alla sjätteklassare till Alléskolan inne i Åtvidaberg.

För de yngre eleverna som går i fyran och femman i Björsäter innebär förslaget att de ska gå i skolan i Grebo 15 kilometer därifrån.

Föräldrar funderar att starta friskola
Det är drygt två månader kvar innan ett beslut i frågan kan fattas. Men många föräldrar i Björsäter säger redan idag att de inte accepterar att mellanstadieskolan ska försvinna från orten. Och om politikerna inte lyssnar på dem så kommer de att starta en friskola.

-För mig skulle en friskola vara ett alternativ säger pappan Douglas Svedenberg.

Fler nedskärningar att vänta
Moderaten Sverre Moum som är kommunstyrelsens vice ordförande i Åtvidaberg har förståelse för föräldrarnas reaktioner.

Men hänvisar samtidigt till den ekonomiska saneringen som kommunen måste göra och som de nu styrande socialdemokraterna och moderaterna vann valet på i höstas.

Sverre Moum menar att det är oundvikligen att några av invånarna drabbas av besparingarna och han säger att det måste göras fler nedskärningar i Åtvidabergs kommun.

Tahir Yousef
tahir.yousef@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".