Känn hjärtat i handen

Om man kan känna med handen det man ser på en datorskärm lägger det mycket till förståelsen och till hantverket. En kirurg som kan övningsoperera på sin verkliga men datoravbildade patient kan nu känna hur hjärtat slår och hur det rör sig, med en känselpenna i handen.

– Tanken är att man med hjälp av känseln och synintryck tillsammans ska kunna ställa diagnos, se och känna på blodflöden och hur klaffarna rör sig, till exempel. I förlängningen ska man också kunna operera ett hjärta som rör sig när det slår, säger Karljouna Lundin Palmerius.

Ännu kan man bara peta med pennan, följa konturerna, känna över ytan men också komma in inuti en volym, och känna sig fram där. Det är vid Avdelningen för visuell informationsteknologi som Karljohan Lundin Palmerius har utvecklat den matematik som bestämmer hur man bakom datorskärmen ska uppfatta hur tredimensionella saker och ting känns, de som man ser.

– Det är jag som forskare som bestämmer hur det ska kännas. Datorn läser av hur den ska trycka tillbaka pennan så att det känns som ett riktigt hjärta, berättar Karljohan Lundin Palmerius.

Det är främst inom medicin man nu ser möjligheter med haptiken, dvs att känslan kan komplettera synen, till exempel när man ska borra genom en lårbenshals, där har man annars bara har röntgenbilden att se på.

En dag kanske man kommer att kunna känna det bultande hjärtat liggande i sin hand, fast man bara sitter framför datorn, men dit är det en bit kvar.

Ann-Louise Martin
ann.martin@sr.se