HD ger incestdömd Motalabo resning

Uppdaterad version 17:50
Högsta domstolen beviljade på fredagen resning för en 58-årig man från Motala som tidigare dömts till åtta års fängelse för grova sexuella övergrepp på sin dotter från det att hon var tre år och fram till hon var 15 år.

Det var 2003 som Linköpings tingsrätt dömde den 58-årige mannen dömdes till åtta års fängelse för grov våldtäkt och grovt sexuellt utnyttjande av underårig. Senare fastställdes domen av en oenig hovrätt.
Uppseendeväckande
Men mannens advokat, Björn Hurtig, ställde sig tveksam till vissa saker i domen och förundersökningen. Där fanns, enligt Hurtig, knapphändiga uppgifter om att flickan skulle utsatts för andra övergrepp av okända män. Advokaten försökte då få tag i fler uppgifter men utan resultat och vände sig till Riksåklagaren.

- Han lyckades få fatt i uppgifterna och de var uppseendeväckande.

Enligt Björn Hurtig hade förhörsprotokoll skrivits om och ett förhör hade helt gömts undan. Nu pågår en förundersökning i det ärendet där polismyndigheten misstänks för tjänstefel.

Ovanligt
Mot den här bakgrunden begärde advokaten och den 58-årige mannen resning hos Högsta domstolen och nu ska alltså målet tas om i hovrätten. Att Högsta domstolen beviljar resning i den här typen av mål är ovanligt. Björn Hurtig förklarar varför han tror att fallet nu tas upp igen:

- Därför att det här är så speciellt. RÅ skriver ju att min klient inte fått en rättvis rättegång. Det här måste redas upp.

Carolina Blaad
carolina.blaad@sr.se

FAKTA: Beviljade resningar

Sedan 1990 har sammanlagt elva personer, exklusive 58-åringen, beviljats resning. Tre av fallen gäller mord och de övriga åtta gäller män som dömts för sexuella övergrepp på barn.

Riksåklagaren motsatte sig resning i nio av de elva fall som sedan ledde till friande domar. Fallen har redovisats i rapporten Felaktigt dömda som tillkom på initiativ av justitiekanslern (JK).

(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.