Honungspaketering i Mantorp.

Honung kan ersätta socker

I takt med den växande hälsotrenden vädrar många livsmedelsföretag morgonluft. I Mantorp satsar till exempel företaget Svensk honungsförädling nu på forskning för att försöka bevisa att honung är betydligt nyttigare som sötningsmedel än raffinerat socker.

- Att honung är nyttigt det vet vi, men hur nyttigt det vet vi inte och det måste vi ta reda på för att kunna gå mot livsmedelsindustrin. Det säger Christer Ankarlid som är företagets vd för företaget Svensk honungsförmedling Mantorp.

Mycket honung importeras

Efterfrågan på honung är stor, hälften av honung som äts importeras från bland annat Ungern och Argentina. Men efterfrågan kan bli ännu större om branschen kan visa att honung är nyttigare än raffinerat socker som sötningsmedel. Svensk honungsförmedling har därför satsat pengar på att ta reda på hur det ligger till.

- Vi har ett antal forskare som ”scannar av” all forskning som gjorts om honung för att ta reda på vad det finns för vetenskapliga belägg om honungens hälsoeffekter. Någon gång efter sommaren hoppas vi få svar, säger Christer Ankarlid.

-Och om forskarna inte hittar tillräckligt bra underlag kanske vi initierar ny forskning i ämnet.

Krävs fler biodlare

Men med en större efterfrågan på honung krävs det fler bin och biodlare. Enligt Sveriges biodlares riksförbund, SBR, skulle det behövas en fördubbling av antalet biodlare i Sverige.

Ingen risk med för många bin

Att för många bin i naturen skulle konkurrera ut vilda bin och andra insekter ser inte Sören Diberg på SBR som något problem.

- De vilda bina hämtar nektar på andra tider än tambina, så risken är inte så stor att det skulle få den effekten.

Pelle Zettersten

pelle.zettersten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".