Förening vill visa oss hållbar utveckling

En nystartad förening i Norrköping vill bygga en demonstrationsanläggning för att visa hur man kan bygga ekologiskt hållbara hus eller odla på ett sätt som inte skadar naturen.

Föreningen har fått 200 000 kronor från EU för att utveckla projektet.

Skisser och modeller vid den nybildade föreningen Ekolands lokaler i Industrilandskapet i Norrköping visar bland annat hur det kretsloppsanpassade huset som man vill bygga skulle kunna fungera. Byggnaden ska vara självförsörjande på energi via vindkraft och sol och näringen från toalettavfallet ska används för odling i och utanför huset. 

För skolor och ekoturister

Tanken är också att allt skall byggas med material som tär så lite som möjligt på naturen. Roger Johansson, som är aktiv i föreningen, säger att anläggningen ska syfta till att inspirera andra att bygga och använda alternativ teknik och tror att den blir ett bra ställe för skolor att besöka:
- Men den ska också sommartid rikta sig till ekoturster som kommer till Norrköping.

Fler engagerade behövs

En förutsättning för att anläggningen ska bli verklighet är att fler än de cirka 50 medlemmar i föreningen Ekoland engagerar sig. Intresset finns förvisso redan nu hos olika universitet och inom näringslivet, men Graham Booth i föreningen säger att fler måste till för att realisera det hela:

- Vi vill bjuda hit alla som har kunskap om nyare teknik, och som vill visa upp den. Det är många som säger att de vill jobba med hållbar utveckling, men man ser inte så mycket av den i verkligeheten, det är det vi i föreningen vill få fram, säger Graham Booth.

Pelle Zettersten
pelle.zettersten@sr.se