Hejdade anlagd brand med sin pulversläckare

Uppdaterad version 12:40

En fastighet i centrala Norrköping rökfylldes tidigt i morse efter att någon kastat in ett brinnande föremål i en pizzeria på bottenplanet. Renhållningsarbetaren Roger Pettersson lyckades dock hejda brandförloppet med hjälp av en pulversläckare. 

- Jag gjorde bara vad vem som helst skulle ha gjort i det läget, säger han själv efter att ha fått beröm av räddningstjänsten.

Det var vid femtiden i morse som någon kastade in något brännbart, genom ett hål i dörren till pizzeria Queen’s Corner i korsningen Drottninggatan/Trädgårdsgatan.

Hejdade branden
Ungefär samtidigt kom Roger Pettersson som vanligt körande på Drottninggatan i sin sopmaskin.

- Jag fick se en person som stod och vinkande nere vid Trädgårdsgatan och jag hade ju en brandsläckare i bilen, säger Roger Petterson.  

Med hjälp av pulversläckaren lyckades Roger sedan hejda  branden innan den börjat sprida sig.

Beröm av brandsförsvaret
- Om han inte hade kommit hade det nog blivit ett våldsamt brandförlopp, säger Jan Pettersson, vid brandförsvaret i Norrköping som berömmer mannens insats. Det gör även räddningschefen i Norrköping Håkan Dahm:

- Man ska ge beröm till personer som gör på det här sättet. Att ingripa på det här sättet utan att äventyra sin egen säkerhet det är något man ska ha beröm för, säger han.

Familj evakuerad
Trots ingripandet var rökutvecklingen så kraftig att den familj som bor i lägenheten ovanför pizzerian fick evakueras med hjälp av brandförsvarets stegbil.  

Händelsen rubriceras som misstänkt mordbrand och brandplatsen ska nu undersökas av polisens tekniker.