Släpptes från psyket en timme innan knivdåd

Den 26-årige man som knivskar en 19-åring utanför Skäggetorps köpcentrum i Linköping i fredags eftermiddag skrevs ut från en psykiatrisk klinik strax före dådet.

- Det har kommit fram att han blev utskriven från psyket här i Linköping efter att ha varit intagen där och det blev han ungefär en timme före brottet, säger åklagare Britt-Louise Viklund.

Linköpings tingsrätt häktade idag 26-åringen på sannolika skäl misstänkt för försök till mord. Han erkände under förhandlingen brott men menar att det skulle rubriceras som grov misshandel alternativt försök till dråp.

– Men han medgav samtidigt att han skulle bli häktad, berättar Britt-Louise Viklund.

Rätten beslutade också att mannen ska genomgå en stor rättspsykiatrisk undersökning.

– I det här fallet skulle jag väl tro att det i varje fall delvis beror på att det har kommit fram att han blev utskriven från psyket i Linköping ungefär en timme före brottet, säger Britt-Louise Viklund. Jag vet ju inte vad han var intagen för men faktum är att han var intagen, han blev utskriven och sedan hände det här. Sedan får ju då den rättspsykiatriska undersökningen visa om han var sjuk vid brottet.

Enligt åklagare finns det inget som tyder på att de båda männen kände varandra. 19-åringen skadades allvarligt och opererades akut i fredags.

– Det besked jag har fått är att han kommer att klara sig om ingenting allvarligt tillstöter men det var ju väldigt allvarligt. Han har ju fått genomgå flera operationer och han har flera svåra skador, berättar Britt-Louise Viklund.

Läs också:

Carolina Blaad
carolina.blaad@sr.se