Fullt bemannad förlossningssommar

Det blir inga neddragningar i sommar på länets förlossningsavdelningar, utan full bemanning hela tiden.

Vår och sommar är alltid högsäsong på förlossningen och i år beräknas 1 200 barn födas i länet under juni, juli och augusti, och det är något fler än förra året.

Förlossningsavdelningarna i Linköping och Norrköping samarbetar och ansvariga har daglig telefonkontakt med varandra.Liksom annars på året görs alla planerade kejsarsnitt i Norrköping och man tar också emot gravida som kommer in till Vrinnevi för vanlig förlossning akut.

Fler födslar

Antalet födslar ökar generellt i hela landet och det märks även på den högspecialiserade neonatalavdelningen i Linköping för för tidigt födda barn, som kan komma in från Östergötland, Kalmar eller Jönköpings län och även från Gotland, berättar Ann Josefsson, verksamhetschef vid kvinnokliniken i Linköping:
- I början av 2007 så hade vi ovanligt många för tidigt födda, och det gjorde att vi hade en hög belastning på neonatalavdelningen, men nu ser det dock bra ut, konstaterar hon.

Bemanningsföretag

I sommar är det alltså full bemanning på länets förlossningsavdelningar. Men det har inte gått att lösa med enbart egna anställda. Man tar hjälp av inhyrd personal också, säger Ann Josefsson. Men budskapet är klart till länets höggravida:
- De kan känna sig lugna, vi har precis samma bemanning som under andra delar i landet, och de är hjärtligt välkomna, hälsar Ann Josefsson.

Raina Medelius
raina.medelius@sr.se