Greve Stenbock har skapat unikt landskap

Den nyss avlidne greven Magnus Stenbocks önskan att bevara alla levande ting, både djur och växter, har visat sig vara gynnsam för floran och faunan i hans skog och mark, kring herrgården Herrborum ute i S:t Anna

Delar av greve Stenbocks ägor är naturreservat. Här har viss gallring och skogsvård skett, men övrig skog och mark på Herrborum är helt orörd.

- Här är det inte mycket som har hänt som senaste årtiondena, det säger Bo Lundberg från Söderköpings kommuns skogsvårdsenhet, det är nästan som en djungel. Men det finns ett fantstiskt fågelliv, och lavar växer vilt på träden,  som man inte kan se på annan skog. 

Fler betesdjur

Bo Lundberg uppskattar att uppåt en tredjedel av skogen består av död ved. Men i gamla hagmarker måste man hålla efter för att ha en stor artrikedom även där. På naturreservatsdelen ser han därför gärna att fler betesdjur släpps in:

- Här kommer det väl kanske att öppnas upp om man släpper in betande djur, som ser till att man får fram den flora som har varit på de här markerna en gång i tiden, tror Bo Lundberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista