Efter knivdådet i Linköping - nu inleder psykvården en internutredning

Den psykiatriska kliniken i Linköping ska nu utreda sin hantering av den patient som bara någon timme efter att han lämnat kliniken knivhögg en 19-årig man svårt.  Mannen sitter nu häktad misstänkt för mordförsök.

- Självklart är det upprörande och vi ser mycket allvarligt på den här händelsen, säger verksamhetschefen Agneta Westman idag. 

Det var vid halv tre-tiden i fredags eftermiddag som en 19-årig man blev svårt knivskuren strax utanför entrén till köpcentrat i Skäggetorp. 19-åringen ligger nu allvarligt skadad på universitetssjukhusets intensivvårdsavdelning och den 26-årige gärningsmannen sitter sedan igår häktad misstänkt för mordförsök.

Hade precis skrivits ut
Under gårdagen avslöjade åklagaren Britt-Louise Viklund för SR Östergötland att de båda männen inte kände varandra sedan tidigare och att 26-åringen bara någon timme innan dådet skrivits ut från den psykiatriska kliniken i Linköping.

Hur länge han vårdats där och om det var han själv som begärde att få bli utskriven just i fredags är dock fortfarande oklart:

- Jag utgår ifrån att det var så, men jag kan tyvärr inte uttala mig mig om det med säkerhet i dagsläget, säger Agneta Westman.

Intern utredning
Hon säger också att kliniken nu ska göra en intern utredning av det som hänt. Först därefter kan det bli aktuellt med en anmälan till socialstyrelsen säger Agneta Westman som idag inte vill svara på om läkarna gjort en felbedömning:

- Jag kan inte uttala mig om det i dagsläget. Det här har ju nyligen kommit till vår kännedom, men utskrivningarna sköts ju av en överläkare så själva bedömningen ligger ju på en hög medicinsk nivå.

Inte överrepresenterade
Agneta Westman säger också att det aldrig går att skydda sig till hundra procent mot en sådan här händelse och att hon har stor förståelse för att händelser av den här typen ger upphov till rädsla hos allmänheten. Hon betonar dock samtidigt att människor med psykiska sjukdomar inte är överrepresenterade när det gäller våldsdåd i samhället.

- Jag förstår att människor är upprörda och att människor blir rädda när något sånt här händer, men det är ändå så att människor med psykiska sjukdomar inte begår fler brott än vad andra människor gör. 

Läs mer:

Lotta Karlsson
lotta.karlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista