Östgötar lockas till Tranås

Östgötar lockas nu till Tranås i Småland eftersom kommunen behöver fler invånare. Näringslivsbolaget Tranås United har skickat ut nära 2000 brev till invånare i Östergötland.

Östgötarna borde se över länsgränsen och komma till Tranås. Det anser Tranås näringslivsbolag eftersom kommunen behöver växa. Det är brist på arbetskraft i kommunen och det nybyggda bostadsområdet Hätte vid sjön Sommen står och väntar. I ett försök att övertyga östgötarna har näringslivsbolaget skickat ut brev till närmare 2000 personer i Mjölby, Mantorp och Linköping och som står i tomtkö.

– Det här är en överlevnadsstrategi. Vi har ett mål i Tranås att vi ska vara 20 000 år 2025. Det betyder att vi rent matematiskt måste öka netto med 125 invånare per år, säger Jan Holbom, vd för näringslivsbolaget.

Kommunen vänder sig även till invånare i det egna länet men Jan Holbom menar att tågförbindelserna är bättre mellan Tranås och fler av de östgötska kommunerna.

– Här tycker jag att Banverket har ett stort ansvar. Det är för dåliga förbindelser mot Jönköping. Det tar för lång tid med den vanliga tågtrafiken och Banverket gör ju inga satsningar i det här området. Vi måste titta åt det håll där folk har en realitet att kunna färdas.

Anna Eriksson, SR Jönköping
anna.eriksson@sr.se