Stulen lyxbåt fast i Göta kanal

Den lyxbåt, värd runt sju miljoner kronor, som stals i en marina i Stockholm i helgen har nu påträffats i Göta kanal. Den fräcka båtstölden har uppmärksammats i flera rikstidningar och i morse fick östgötapolisen ett tips om att det exklusiva stöldgodset var på väg in i Bergs slussar.  

-Det var en båtägare som hörde av sig och sa att den låg bakom honom i väntan på slussningen. Han kände igen den från tidningen, säger Håkan Lindqvist, vakthavande befäl vid polisen i Östergötland.

Polisen skickade omgående en patrull till Bergs slussar och mycket riktigt, där i sjön Roxen låg den 13 meter långa lyxjakten.  

- För säkerhets skull väntade vi med att ge oss till känna tills båten kommit in ordentligt i slussen, fortsätter Håkan Lindqvist.

Förnekar brott
När så väl var fallet slog dock polisen till och en 29-årig man sitter nu anhållen misstänkt för grov stöld eller grovt bedrägeri. Enligt sjöpolisen i Stockholm har den 29-årige mannen, som själv förnekar brott, under två veckors tid utgett sig för att vara en seriös båtköpare.

Konto i Jersey
Den exklusiva marinan på Djurgården i Stockholm trodde på hans historia om att pengar fanns på ett konto i skatteparadiset Jersey. Det gjorde det inte och under en provkörning i söndags försvann mannen med båten. Hur det kom sig att han valde Göta Kanal är dock fortfarande oklart:

- Det får väl utredningen här visa men det låter ju inte så genomtänkt om han hade tänkt sig att sälja båten vidare, säger Fredrik Josefson, förundersökningsledare vid sjöpolisen i Stockholm.

Den enda i sitt slag i Skandinavien
När mannen greps vid Bergs slussar tidigare idag fanns även  hans flickvän ombord.  Hon släpptes dock efter förhör eftersom hon trodde att båten var köpt på lagligt sätt. Den exklusiva båten, en italiensk Itama forty, ligger nu kvar vid Bergs slussar i väntan på transport tillbaka till Stockholm.

- Den är ju unik eftersom den är den enda i sitt slag i Skandinavien och marknadsvärdet ligger ju på sju miljoner, säger Fredrik Josefson. 

Olof Sjölander
olof.sjolander@sr.se
Louise Martinsson
louise.martinsson@sr.se