Östgötaliv invigs

Idag öppnas dörrarna till en del av länsmuseets nya kulturhistoriska utställning, Östgötaliv.

Det är två av totalt fyra delar i utställningen som idag invigs. Östgötaliv berättar om hur vi levt tillsammans från stenåldern och framåt och om det vardagliga livet på järnåldersgården och i den medeltida staden. Det är inte en helt ny utställning men föremålen presenteras nu på ett mer dynamiskt sätt berättar projektledare Lena Lindgren.

– Skillnaden är väl att vi har valt att jobba på ett annorlunda vis. Här har vi fyra delar som är tematiska istället för den tidigare som var en del kronologisk. Bygger man kronologiskt så bygger man fast sig. Det är svårt att byta ut en bit, då blir det ju ett stort hål i historien. När vi har byggt den tematiskt så kan vi faktiskt byta ut ett tema.

I den nya utställningen har man också jobbat mycket med texterna för att få till någon känslomässig ingång så att man blir berörd och engagerad förklarar Lena Lindgren.

– Det tycker jag är jätteviktigt när man går och tittar på föremål, för är man inte arkeolog eller kulturhistoriker så kanske det är lite svårt att få stenyxan att tala till en.

Etapp två beräknas öppna i mars 2008 och då handlar det om landskapet Östergötland samt människovärde, makt och demokratins framväxt.