Nu väljer delfinerna själva

Delfiner i Kolmårdens djurpark kan nu själva välja vilken fisk de vill bli serverade. Detta efter att de har lärt sig peka på en skärm med sitt ekolod.  

Delfinerna i Kolmården har fått lära sig att rikta sitt ekolod mot symboler på en pekskärm under vattnet. Hittills har de fått välja mellan olika fisksorter. Lyckas de hörs en signal och det här har slagit väl ut, säger forskningschef Mats Amundin på Kolmården.

– De var så förtjusta i uppgiften så att det spelade nog ingen roll vilken fisk de fick. man kunde se på särskilt den yngsta delfinen Luna att hon fick nästan som en elektrisk stöt när hon gjorde rätt och så fräste hon tillbaka till tränarna och skulle inhämta belöningen.

Bättre ultraljud
Kommunikationen via ekolodet är ett inslag i ett forskningsprojekt som på sikt kanske kan leda till bättre ultraljud inom vården.

– Genom att lära sig hur de gör så kan ju vi människor även lära oss härma och göra bättre ultraljudsmaskiner kanske till medicinsk forskning, säger Josefin Starkhammar som ska doktorera på delfinernas ljudsignaler.

Välja leksak och tränare
Nästa steg i forskningen som djurparken kan ha nytta av är att delfinerna får lära sig välja mellan mer avancerade alternativ.

– Så kan vi fråga dem vad vill du ha egentligen idag. Vill du ha tillgång till speciella leksaker eller vill du ha tillgång till en speciell tränare. På det viset kan vi få grepp om deras välbefinnande. Hur vi kan göra det så bra som möjligt för dem, säger Mats Amundin.

Och doktoranden Josefin Starkhammar, som ser projektet från en mer teknisk sida, hoppas samtidigt kunna studera delfinernas ekolod ännu bättre.

– Vi kan lära oss ännu mer av delfinerna, hur de använder sitt ekolod.

Raina Medelius
raina.medelius@sr.se