Svemo vill ha tillbaka träningsvarven

Uppdaterad version 13:11
Svenska motorcykel- och snöskoterförbundet (Svemo) vill återinföra träningsvarven inom speedway så att förare får testa underlaget före tävling.

Svemo hade styrelsemöte under lördagen och säkerheten stod högst upp på dagordningen. Det har varit flera svåra olyckor inom speedway den senaste tiden. I maj blev Robin Johansson totalförlamad efter en olycka på Sviestadbanan och i fredags avled Kenny Olsson av de skador som han ådrog sig i en olycka på Kråkvilan.

– Vi inledde med en tyst minut. Det som har hänt påverkar hela dagordningen, säger generalsekreterare Per Westling.

Fyra nya punkter
Rundbanesektionen inom förbundet har redan tagit fram ett åtgärdsprogram för hur man ska öka säkerheten inom sporten och det godkändes av styrelsen under styrelsemötet. Men Svemo följer nu upp med ytterligare fyra punkter.
Bland annat vill förbundet återinföra träningsvarven. 

– Vi tror att det kan vara så att det är bra om föraren känner hur banan sitter överallt. Det kan tänkas att banprepareringarna på senare tid har gjort att förare väljer att gå hellre i ett ytterspår. Det innebär att man kör farligt nära sargen hela tiden, säger Per Westling.

På förbundet tror man att en bättre banpreparering över hela banan kan ha en sådan inverkan att förarna väljer att köra mer på innerspår. Möjligheten för förare att testa underlaget på banan före tävling togs bort för några år sedan.

Förbundet vill också att utbildning vad gäller säkerhetsfrågor och krishantering ökar.

Styrelsen har presenterat säkerhetsåtgärderna för rundbanesektionen som kommer att ta ställning till förslagen under måndagen.

Läs också: