Miljövänliga torrdass på Valö

Besökare på Valö i Kinda kommun har en ny upplevelse att se fram emot. Med utsikt över sjön Björkern kan de nödiga nu göra sitt, helt miljövänligt.

- Tidigare hade vi torrtoa med påsar där man var tvungen att deponera någonstans men det har kommit nya regler som egentligen omöjliggör den hanteringen.. Så vi var tvungna att hitta på något annat, säger Anna Kullberg på Björkfors gymnastik- och idrottsförening som äger och sköter ön.

Till Valö tar man sig via en smal bro över Björkern i närheten av Björkfors mellan Kisa och Åtvidaberg.

Dassinventerare imponerad
De nya torrdassen ska fungera som modeller för hur det faktiskt går att göra miljövänliga toaletter i känslig miljö långt från kommunala avloppsledningar.

Patricia Baker på Östsvenska Turistrådet som inventerat torrdass i länet tror att det finns ett intresse för toaletterna.

- Alla fritidshusboende behöver ju förändra sina latrintunnedass och då kanske man ser dassen och tänker att så här kanske vi kan göra.

Kommunerna är sedan två år förbjudna att lägga latrinavfall på soptippen och får i stället anlita företag som tar hand om komposteringen men fortfarande hämtas latrintunnor vid tugorna.

Turistattraktion
Förutom att man slipper stöket med hämtning av latrintunnor så kanske de nya torrdassen på Valö kan bli en turistattraktion.

- Ja det kan man ju fundera på. Ön i sig är en turistattraktion tycker jag. Sen behöver man givetvis ha ett ställe om man behöver gå på toaletten så det passar väl ypperligt om dassen blir en del av det hela, säger Anna Kullberg.

Maria Turdén
maria.turden@sr.se