Västervik vill gärna till Östergötland

Om kommunerna i Östergötland får bilda en ny region på samma sätt som Västra Götaland eller Skåne så vill Västerviks kommun gärna vara med.

Det säger Harald Hjalmarsson (m) kommunalråd i Västervik.

- Historien pekar mycket på att vi har våra band norrut. Men det kanske inte bara är av historiska skäl utan jag tror väldigt mycket på starka regioner.

Samarbetar redan med Östergötland
Hjalmarsson säger att att han tycker att en regionalisering behövs för att ha god tillväxt i Sverige och att makten måste flyttas ut från nationalstaten till regionerna.

Västerviks kommun deltar redan nu som observatör i de former av regionala samarbeten som finns i Östergötland, till exempel regionförbundet Östsam och under flera år har det pågått ett arbete för att invånare i Västervik ska få större möjlighet att bland annat pendla till Linköping och Norrköping, som är en betydligt större arbetsmarknadsregion än Västervik.

Fler intresserade
Harald Hjalmarsson tror att fler kommuner i Kalmar län är intresserade av en ny storregion med Östergötland.

- Det skulle kännas väldigt märkligt med en regiongräns mellan Vimmerby och Västervik. Vi ska se till vad som är mest praktiskt och mest tillämpat till den tid vi lever i. Kalmar län bör fundera på hur det ska se ut i framtiden. Ska det vara intakt, tillhöra en annan region eller till och med dela på länet.

Ann-Sofie Ottosson
ann-sofie.ottosson@sr.se