Fler poliser kontrollerar cyklisters vila

Tidigast sex timmar efter målgång i Motala får deltagarna i Vätternrundan och i år det fler poliskontroller än någonsin tidigare som ser till att reglerna följs.

- Tidigt imorgon så börjar vi ha kontroller. Vi står vid utfarterna. Kommer det en bil med cyklar på taket så stannade vi den. Särskilt om det bara är en förare i bilen. Då tittar vi på körkortet så ringer vi till Vätternrundans kansli, säger Tomas Åsenlöf.
Visar det sig då att personen bakom ratten inte vilat de obligatoriska sex timmarna tar polisen nycklarna till bilen. Föraren anmäls för vårdslöshet i trafik och riskerar att bli av med körkortet och strykas ur tävlingen. Drastiskt kan tyckas men det är nödvändigt menar Tomas Åsenlöf.

Fler än någonsin
För några år sedan inträffade tragiska dödsolyckor två år i rad i samband med tävlingen. Cyklister som gått i mål men inte vilat innan avförd somnade vid ratten och körde in i cyklister som fortfarande var ute på banan. Det går ju inte att kontrollera att de tävlande faktiskt sover de sex timmar som de ska vila innan de lämnar Motala.

- Det kan vi inte kontroller, man kan alltid lura oss. Men det enda vi kan göra är att göra kontroller. Tidigare år har polisen kanske varit dåliga på att markera närvaro men i år är det extra många som är ute på vägarna, säger Tomas Åsenlöf.

Lana Brunell
lana.brunell@sr.se