Storregionen splittrar moderaterna

Igår gick moderaternas länsförbundsordförande Jan Owe-Larsson ut tillsammans med sin socialdemokratiska kollega och sa att partierna i Östergötland kommit överens om att ansöka om att få bilda ny region.

- Något av det värsta jag sett, säger moderaternas vice ordförande Christian Gustafsson.

- Jag har ju varit med på samma möten som de andra och det här är ingenting jag känner igen, säger Gustafsson.

Enligt honom kom man överrens om att processen skulle börja med att landstinget och regionförbundet Östsam skulle samtala om framtiden. För alla är överrens om att båda organisationerna på sikt inte kan finnas samtidigt.

- Då finner det sig ganska naturligt att man pratar med varandra och inte springer iväg och gör utspel som faktiskt är oförankrade i moderaterna som parti och inte heller förankrade i den organisation som man hänvisar till, säger Gustafsson.

Samtal inte bilda region
Christian Gustafsson anser att dom båda länsordförandena dragit alldeles för långtgående slutsatser av mötet tidigare i veckan då tre företrädare för varje parti deltog.

Det man var överens om var, enligt honom, att landstinget och Östsam skulle prata med varandra om frågan, inte bilda en ny region. Det finns en spricka inom moderaterna.

- Uppenbarligen gör det det. Ska moderaterna ställa sig bakom detta innan partistämman i höst då frågan egentligen ska avgöras då tycker jag att det rimliga är att moderaternas medlemmar får säga sitt, säger Gustafsson.

Spricka mellan landstinget och Östsam
Skiljelinjen går inte bara genom moderaterna utan också mellan dom två organisationer som ska utgöra grunden gör en ny region. Jan Owe-Larsson och Johan Andersson sitter i Östsams styrelse, Christian Gustafsson är landstingsråd.

- Ingen från Östsam har varit i kontakt med landstinget men man gör uttalandet som om att landstinget skulle vara med på det och å landstingets vägnar. Det är något av det värsta jag sett hittills.

Peter Kristensson
peter.kristensson@sr.se

Bakgrund: Östergötland vill bilda region

”Partierna i Östergötland har enats om att starta en process för att bilda en ny region före 2011. Det är de politiska partierna som finns representerade i Landstinget i Östergötland och Regionförbundet Östsam som träffat denna överenskommelse. Den nya regionen ska bildas med utgångspunkterna i Ansvarskommitténs förslag.”

Så skrev Jan Owe-Larsson (m) och Johan Andersson (s) i ett pressmedelande igår. Nu menar Christian Gustafsson (m) att man inte alls är överrens om att bilda region.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.