Lite godis okej i Norrköpings skolor

Barn i Norrköpings skolor och förskolor ska kunna få en bit tårta eller glass vid födelsedagar eller andra högtider.

Nu backar nämligen utbildningskontoret något i sitt förslag till kostpolicy.

- I det förra förslaget stod det att det inte skulle förekomma i vår verksamhet. Det kunde ju tolkas som att man inte alls skulle få ha med sig sötsaker till skolan. Det vi nu skriver är att vi själva inte ska tillhandahålla, sälja eller servera till barn och ungdomar, säger Jan Bouvin på utbildningskontoret.

Lämna över ansvaret
Kommunen ska enligt det nya förslaget inte förbjuda barn att ta med sig godis till skolan och rektorer ges möjlighet att själva bestämma om det ska bjudas på glass vid födelsedagar eller pepparkakor vid lucia.

- Vi vill lämna över ansvaret och besluten till enheterna så kommer man överens om att man vill göra vissa saker så ska det vara fullt möjligt.

Men det långsiktiga målet är fortfarande att få bort sötsaker och ”de tomma kalorierna” från skolan och förskolan i Norrköping, enligt Jan Bouvin.

- Ja det är viljeinriktningen. Att få barn och ungdomar att inse vikten av hälsosamkost så att det främjar folkhälsan det är det viktiga.

För hårt
Det första förslaget som presenterades i våras fick stor uppmärksamhet var för lite för hår hårt tycker Bouvin.

- Ja det var hårt för där var det ju nolltolerans mot sötsaker och vi fick en hel del reaktioner från folk som tyckte till om förslaget.

På onsdag beslutar Barn och utbildningsnämnden om kommunens hållning i godisfrågan.

Petter Ahnoff
petter.ahnoff@sr.se