Rasism och hot på NT:s webb - nu tvingas tidningen skärpa kontrollen

Efter upprepade inlägg med rasistiskt, utpekande och till och med hotfullt material tvingas Norrköpings Tidningar nu skärpa kontrollen av sitt debattforum på internet. Dessutom tas möjligheten att kommentera nyheter om grova våldsbrott bort:

- Under artiklar som gäller mord eller våldtäkter blir det ingen automatisk debattruta, säger Karl Åke Bredenberg, ansvarig utgivare på NT.

Efter att Norrköpings Tidningar gjort det möjligt för sina webbesökare att skriva inlägg direkt på hemsidan har det vid ett flertal tillfällen hänt att hemsidan förvandlats till ett forum för ungdomsgäng som hotat varandra. 

Detaljerade uppgifter om mordmisstänkt
Rasistiska inlägg har också förekommit och nu i veckan las detaljerade och utpekande uppgifter om den 47-årige man som är misstänkt för mordet på en 32-årig kvinna i Norrköping ut på sidan. De inläggen har nu tagits bort och Karl-Åke Bredenberg medger idag att tidningen haft stora problem med forumet och inlägg som är direkt olämpliga:

- Det händer ganska ofta att vi får stänga av en pågående debatt för att den inte står för den debattmiljö som vi vill ha i tidningen, säger han.

Hittar lösningar efterhand
Nu kommer kontrollen att skärpas och samtidigt tar alltså tidningen bort möjligheten att kommentera nyheter som handlar om grova brott.

- Nu hittar vi lösningar pö om pö som gör att det hela blir bättre vartefter tiden går och förhoppningsvis ska vi också vara så snabba att det här inte blir något synnerligt problem för debatten. Jag tycker att det vore synd om ett antal oseriösa debattörer skulle lyckas med att krossa en fri debatt, säger Karl-Åke Bredenberg.

Tahir Yosef
tahir.yosef@sr.se
Louise Martinsson
louise.martinsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".