Shakespeare på gräsgården i Folkets park

På lördag är det premiär för årets Shakespeareuppsätning i Vadstena. I år är det tragedin Kung Lear som teatergruppen Shakespeare på gräsgården ska ge. Fast inte på gräsgården utan i Folkets park.

- Det är ju jätteroligt att få jobba med en så komplicerad roll som Kung Lear. Men det viktigaste i det här fallet är att det är en ensemble som gör pjäsen även om det här är titelrollen, säger skådespelaren Jan Tiselius.

Kung Lear, Englands kung, vill dela riket mellan sina tre döttrar för att undvika en arvstvist efter sin död. Men i spelet om vem som ska få mest makt blir det konflikter mellan de inblandade. Kungen, som förskjuter sin yngsta dotter Cordelia och försent inser sitt misstag, blir allt mer förvirrad och till slut sinnessjuk.

Makten förvandlar människan
Med pjäsen vill ensemblen se vad makt kan göra med människor.

- Hur vi människor, på olika nivåer, från den privata relationen till de stora sammanhangen utövar makt över varandra i ett oändligt hierarkiskt system. Och i den här pjäsen handlar det väldigt mycket om vad den här yttersta maktpositionen gör med människor, säger Pontus Plaenge konstnärlig ledare och en av två regissörer.

Teatergruppen har inte övergett Gräsgården på klosterområdet inne i Vadstena där de brukar spela men vill ännu en sommar utnyttja den scen och salong som byggdes i folkparkens dansrotunda och som är inspirerad av Shakespeares egen teater the Globe.

Östergötland är guldkant
Skådespelaren Jan Tiselius som varit med i ensemblen sedan 1997 tycker det är helt okej att jobba i Östergötland på sommaren.

- Det är ju Shakespeare och det är ju Shakespeare på gräsgården. Jag har jobbat här i många år och tycker att det här är guldkant.

Maria Turdén
maria.turden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".