Man frisläppt efter våldtäktsträttegång

Den 29-årige Motalabo som stod åtalad för grova sexuella övergrepp mot sin styvson släpttes i dag fri av Göta hovrätt.

Samma instans dömde tidigare i år mannen till fem års fängelse. Den domen upphävdes dock av Högsta domstolen på grund av jäv.

Rättegången togs om, och nu valde hovrätten att gå på tingsrättens linje och frisläppa mannen helt.

Kammaråklagare Marianne Staaf hade yrkat att hovrätten skulle döma 29-årigen för grovt sexuellt utnyttjande av minderårig, grov våldtäkt mot barn och försök till grov våldtäkt mot barn.

Det var i juli förra året som den 29-årige mannen för första gången åtalades för flera grova sexuella brott mot sin då nioårige styvson. Åtalet ogillades då av Linköpings tingsrätt och mannen försattes på fri fot. Den domen överklagades till hovrätten där man gjorde en annan bedömmning och mannen dömdes till fem års fängelse.

Men även den domen överklagades. Den här gången var det mannen själv som via sin advokat krävde att målet skulle prövas i Högsta domstolen. Orsaken var att en av nämndemännen som deltog i hovrättsförhandlingarna också varit med när hovrätten i en tidigare rättegång fällt mannen för andra brott mot styvsonen.

HD tog upp fallet och konstaterade att nämndemannen varit jävig, varpå det blev ny rättegång i hovrätten. Och resultatatet denna gång blev nu alltså att man går på tingsrättens linje och frisläpper mannen.

Anton Frank
anton.frank@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".