Ingen rusning till socialen trots tuffare a-kasseregler för studenter

Sedan årsskiftet är studenter inte längre berättigade till a-kassa under sommaren. Men den förväntade ökningen av studenter som söker försörjningsstöd under lovet har hittills uteblivit.

- Siffrorna ligger ungefär likadant som föregående år, något lägre. Skillnaderna var väl att i år i och med de nya a-kassereglerna och studerandevillkoren, när studenterna inte är berättigade till ersättning, så trodde vi att det skulle ske en ökning men vi har inte märkt av någon hittills, säger Veronica Larsson som är studenthandläggare på försörjningsstödskontoret i Norrköping.

Speciella studenthandläggare
De nya a-kassereglerna gäller från 1 januari och innebär att studenter inte har rätt till ersättning på sommaren. För att bli beviljad a-kassa krävs att studierna är helt avklarade eller att man har tagit studieuppehåll.

För att kunna ge bättre service och information till vuxenstuderande arbetar sedan två år tillbaka speciella studenthandläggare på försörjningsstödskontoret. Den ersättning en ensamstående vuxenstuderande kan få därifrån är, förutom pengar till hyra och el, 2600 kronor per månad till mat och hygienkostnader. Då krävs att man inte har några besparingar och är aktiv arbetssökande.

- Man kan inte skriva in sig på arbetsförmedlingen förr än terminen slutar men man kan på egen hand ringa runt och söka jobb och det är vi väldigt noga med att de redovisar när de söker bistånd hos oss. Att de har gjort allt de kunnat för att försörja sig på egen hand, säger Veronica Larsson.

Evelina Crabb
evelina.crabb@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".