Barn till missbrukare får inte stöd

Bara 262 av uppskattningsvis 9000 barn till missbrukande föräldrar i Östergötland får hjälp av kommunerna i de stödgrupper som finns. För dåligt tycker Junis, IOGT-NTO:s juniorförbund.

- Det är naturligtvis alldeles för få barn som får stöd på det här sättet. Stödgrupper har visat sig vara ett av de bästa sätten för barn att få hjälp och då är det ju tråkigt att så få får stöd, säger Carina Eriksson förbundsorförande för Junis.

Löper ökad risk
Antalet kommuner som erbjuder stödgrupper till barn i missbrukarfamiljer ökar i landet och i Östergötland har sedan förra året grupper startats i Ödeshögs och Vadstena. Ydre köper in tjänsten utifrån. I och med det finns grupper i alla östgötska kommuner men det är alltså få barn som faktiskt får hjälp i grupperna. Det är allvarligt enligt Carina Eriksson.

- Barnen löper en ökad risk att själva hamna i missbruk senare i livet om de inte får hjälp tidigt.

Flest får hjälp i Linköping
Totalt fick 262 barn hjälp i stödgrupper i länet förra året. Över hälften av dem, 150 stycken, fick hjälp i Linköping. I Ydre användes grupperna inte över huvud taget.

- Vi kommer att fortsätta jobba med den här frågan. Vi försöker jobba mot kommunerna och få politiker att inse att det här måste man satsa på, säger Carina Eriksson.

Lars Anrell
lars.anrell@sr.se
Petter Ahnoff
petter.ahnoff@sr.se

Fakta: Så många barn fick hjälp i kommunernas stödgrupper 2006

Kommun            antal
Linköping            150
Norrköping           44
Motala                 16
Kinda                  15
Söderköping        14
Åtvidaberg            6
Valdemarsvik        5
Ödeshög               4
Vadstena              4
Mjölby                  4
Ydre                     -
Boxholm               vet ej
Finspång               ej svar

Källa: Junis

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".