Hårt söktryck på praktiska programmen

Snart dimper intagnings- beskeden till gymnasieskolan ner i brevlådan hos länets niondeklassare. Precis som förra året är de praktiska programmen populära, och även friskolorna fortsätter att växa.
I Linköping blir det i år också för första gången betygen och inte lotten som avgör vilken skola eleverna hamnar på.

I Linköping kommer alltså de elever som har bäst betyg att ha störst chans att få gå på den skola där de helst vill gå. Britt-Marie Andersson som är rektor på Katedralskolan, räknar med att den nya antagningen kommer att märkas när höstterminen börjar.
– Vi kommer att få fler kvinnliga elever än manliga, säger hon. Det är allmänt känt att tjejerna har högre betyg än killarna. Åtminstone än så länge, det kanske ändrar sig nu när det har blivit betygsintag så killarna också lägger manken till för att slåss om platserna på den skola de vill gå.

Friskolorna växer

Platserna på de praktiska programmen som bygg-, el- och fordonsprogrammet, är precis som tidigare år hett eftertraktade, och de har i stort sett fyllts i alla kommunerna.
Även friskolorna fortsätter att locka elever. 1 300 elever har antagits till friskolor i länet, 220 fler än förra året. Men rektor Britt-Marie Andersson märker inte av konkurrensen.
– Katedralsskolan har inte tappat elever, utan vi har haft en jättestor efterfrågan på våra platser, säger hon. Vi har ju stora kullar med grundskoleelever just nu.  Det kommer att minska ganska drstiskt framöver, det tror jag är ett bekymmer på kanske två, tre års sikt.

Viktor Levander
viktor.levander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".