Biogasanläggning

Biogassatsning drar ut på tiden

Flera satsningar på att framställa biogas från kogödsel vid lantbruk i bland annat Östergötland drar ut på tiden och riskerar till och med att inte bli av för att det saknas investeringsstöd,

Föreningen AgroÖst som tidigare sökt statligt stöd har hitentills inte fått någonting, och föreningen tycker att regeringen har varit feg då de inte agerat tillräckligt snabbt för att driva på utvecklingen.

Föreningen AgroÖst som är ett nätverk av bland annat organisationer och företag inom lantbrukssektorn har tillsammans med Hushållningssällskapet i Östergötland sökt pengar ur landsbygdsprogrammet för att bygga biogasanläggningar med framförallt gödsel som bränsle.

Ansökte innan landsbygdsprogrammet godkänts av EU

Även om föreningen visste att landsbygdsprogrammet inte var godkänt av EU när de sökte pengarna tycker föreningens ordförande Magnus Börjesson att regeringen borde ha gett länsstyrelsen godkänt att portionera ut pengar för projekt av den här typen eftersom godkännandet av EU kommissionen var mer en formalitet.

Kort tid vid makten

Jordbruksminister Eskil Erlandsson säger att det inte hade varit möjligt och skyller på den korta tid regeringen haft makten, fokus har istället legat på att få landsbygdsprogrammet klart.

- Vi har haft åtta månader på oss i regeringen, den tiden har vi lagt på att få EU kommissionen att godkänna landsbygdsprogrammet, vilket de nu gjort, något jag är mycket lycklig över.

Ministern oroas inte över krångliga regler

Trots att många uppfattar reglerna kring landsbygdsprogrammet som krångliga så är inte Eskil Erlandsson orolig för att människor kanske inte vågar satsa på projekt inom bioenergi.

- EU har ju bestämt sig för att kraftigt öka användningen av förnybara bränslen inom unionen, dels för miljön skull men också av säkerhetspolitiska skäl. Sammantaget kommer detta att driva på en satsning på biobränslen.

Pelle Zettersten

pelle.zettersten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".