Barn övertrumfar föräldrar med spelkunskaper

Datorspelande föräldrar kan använda sina kunskaper för att vinna respekt hos sina barn. Men barnens expertkunskaper om datorspelen kan också vara till nackdel för föräldrarna om de inte själva är insatta spelen. Det har Linköpingsforskaren Pål André Aarsand kommit fram till i en avhandling som han har lagt fram till vid Linköpings universitet.

– Man kan sätta gränser på ett helt annat sätt, när man kan datorspelen, vet vilken aktivitet det är och kan göra en värdering av vad som är bra och vad som är dåligt.
Spelandet är en gemensam aktivitet för där föräldrar och barn förutom att spela, också ägnar tid åt att diskutera spelandet. Här agerar barnen som experter, vilket föräldrarna också accepterar.
Använder kunskaper i förhandlingar
Det ger barnen en stark ställning när det till exmpel gäller att förhandla sig till längre tid vid datorn och att få vara uppe längre p kvällen, visar Pål André Aarsands avhandling vid Tema barn på Linköpings universitet.
– Vi ser också att barnen använder kunskaperna som en resurs i förhandlingar, säger Pål André Aarsand. Särskilt yngre barn förhandlar om att utöka speltiden.
Men tiden vid datorn varoierar från familj till familj, och Aarsand vill tona ner moralpaniken kring barns bruk av datorer och datorspel.
– Det är en panik som man ser ofta när man introducerar ny teknik. Till exempel har vi sett paniken runt videofilmer på åttiotalet.

Peter Kristensson
peter.kristensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista