Nyckelhål på restauranger

Nu blir det lättare att välja nyttig mat på restaurang. Hittills i år deltar ett 40-tal restauranger i Livsmedelsverkets pilotverksamhet ”Nyckelhålscertifierad restaurang 2007”.

Ulf Bohman, nutritionist på Livsmedelsverket har sett ett ökat intresse för restauranger att servera nyttig mat som smakar gott. Han har en förhoppning att redan nästa år kommer mer än 500 restauranger i landet vara nyckelhålscertifierade.

- På sikt ska det vara självklart att kunna välja en god och balanserad måltid på en majoritet av Sveriges lunchrestauranger, säger Ulf Bohman.

Bra utbud av salladsbord och minst ett nyckelhålsmärkt alternativ att välja på varje dag är några krav på att blir en certifierad restaurang.

Maträtten ska även näringsberäknas och följa tallriksmodellen. Samtliga personal på restaurangen ska utbildas i näringslära.

I Östergötland har endast en restaurangägare ansökt om att bli nyckelhålscertifierad restaurang.

Evelina Crabb
evelina.crabb@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".