EU bromsar länsstyrelsen som bromsar lantbrukarna

Ett sent beslut från EU försenar besked om bidrag till många lantbrukare, trots att många har lämnat sina ansökningar tidigt på året. Nu måste lantbrukarna vänta till hösten för att få besked från länsstyrelsen.

Torvald Staaf lantbruksdirektör på länsstyrelsen, skyller förseningen på att EU:s beslut kom först i slutet av maj.
– Det är ju den hantering som blev följden av att man inte gjorde någon form av överlappning mellan de här programperioderna, säger han. Vi har efterlyst överlappning ett flertal gånger, men det har ju inte gå att få varken på eu-nivå eller nationell nivå, och det hade ju vgarit önskvärt.

Förseningarna skapar osäkerhet
Egentligen skulle det nya landsbyggdsprogrammet börja gälla från och med första januari i år. Men tjänstemännen i EU kunde lämna ett besked först i slutet av maj om att de hade godkänt det svenska landsbyggdsprogrammet. Vilket nu i sin tur försenar länsstyrelsens arbete med att ge besked till de som sökt stöd. Det nya landsbygdsprogrammet ska fram till 2013 ge den svenska landsbygden 35 miljarder kronor. Pengarna ska skapa konkurrenskraftigt jordbruk, och främja företagsutveckling på landsbyggden.

Entusiasmen går förlorad

Men de stora förseningarna och osäkerheten som förseningarna innebär kan istället skapa en negativ effekt på utvecklingen på landsbyggden säger Torvald Staaf.
– Det är klart att mycket av entusism, framtidstro och energi som man mobiliserar just vid det tillfället, går förlorad här, anser han. Man upplever att samhället bromsar och lägger krokben. Det är svårt att tända om i sån process om man har blivit stoppad i ett trekvarts år.

Tahir Yousef
tahir.yousef@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".