Stor efterfrågan på lusmedel

Det säljs lusmedel som aldrig förr i Sverige. I Östergötland ökade Apotekets försäljning av det vanligaste preparatet mot huvudlöss Prioderm, med nästan 40 % under årets fem första månader, jämfört med samma period förra året.

I många andra län var ökningen ännu större och nu ska Smittskyddsinstitutet undersöka om de svenska lössen blivit resistenta mot preparatet.

- Vi saknar ännu några bevis för resistenta löss, säger Johan Lindh, projektledare på Smittskyddsinstitutet till TT.

Han har hittills studerat löss från en handfull barn, som behandlats med lusmedlet utan framgång. Men lössen dog efter bara någon timme i en miljö preparerad med medlet. De tusen prover som behövs för att göra en pålitlig studie om lusresistens hoppas han nu få ihop under skolstarten i höst.

Andra orsaker till ökningen - framförallt bland barn - kan vara större grupper inom barnomsorg och skola och att anvisningarna på förpackningarna inte följs tillräckligt noga vid behandlingen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".