Utflödet vid Laxberg från Sommen till Svartån.

Extremt höga vattennivåer i Sommen

De senaste veckornas regn och tillrinning av vatten till Sommen har gjort att sjön nu tar emot mer vatten än vad som kan rinna ut.  

Idag öppnade man därför upp den sista dammluckan i utflödet till Svartån för att försöka hindra att vattennivån i sjön stiger allt för mycket.

De senaste veckornas regn och tillrinning av vatten till Sommen har gjort att sjön nu tar emot mer vatten än vad som kan rinna ut.

Nära maxgräns

Vattennivån är nu sju centimeter ifrån den max gräns som myndigheterna har bestämt att sjön skall hålla sig under. Men eftersom alla dammluckor är öppna för fullt kan det inte rinna ut mer vatten ur sjön, det säger Lennart Wiktorsson som är chef för vattenkraftavdelningen på Tekniska verken.

- Så här skulle det ha varit utan någon uppdämning, ån nedströms går för fullt nu.

Mer regn och höga flöden väntas

SMHI varnar nu för höga flöden och det befaras komma mer regn, vattennivån i Sommen riskerar då att stiga ytterliggare något som kan komma att påverka hus och tomter som ligger i närheten av sjön.

Mer problem i Småland

Janne Pettersson som bor nära Sommen i Tranås tittar bekymrat på sjön som stiger för varje dag, men han är ändå inte orolig för en ännu högre vattennivå i Sommen, däremot tror han att utflödet från Svartån på Smålandssidan kommer att ställa till problem.

- Jag tror aldrig jag har sett så mycket vatten i det området, inte ens under de värsta vårfloderna, säger han.

Reporter Pelle Zettersten

pelle.zettersten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".