Nya regler hotar ekologiska jordbruk

Sämre ersättningsvillkor i EU-stödet kan leda till att färre vill odla ekologiskt. Nu befarar länsstyrelsen att regeringens mål att 20% av jordbruksmarken ska brukas ekologiskt inte kommer att nås.

- Det är en nackdel naturligtvis. Vi tror att vi kommer att tappa många av de mindre producenterna och det är tråkigt säger Mikael Fast som är lantbrukskonsulent på länsstyrelsen.

Måste certifieras för stöd
Det är två avgörande förändringar i de nya EU-reglerna som gör att färre lantbrukare vill odla ekologiskt. För det första kommer EU inte längre ge stöd till dem som har ekologisk vallodling.

För det andra vill EU att lantbrukarna ska certifiera sin produktion för att få fullt eko-stöd. Hittills har det inte spelat någon roll om verksamheten varit certifierad eller inte. Men i framtiden kommer de som inte har betalt för att ett utomstående företag kontrollerat jordbruket att få mindre Ersättning.

Kan bli dyrt
Mikael Fast ser positivt på certifieringskravet men tillägger att det kan kosta en hel del för lnatbrukarna att betala för regelbundna kontroller och att det gör att en del lantbrukare nu helt enkelt slutar att producera ekologiskt.

- Vi får nog acceptera att ta ett steg tillbaka nu och se ett mer certifierat lantbruk växa fram.

Tahir Yousef
tahir.yousef@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".