Thailand vill köpa JAS

Uppdaterad 13:35

Thailand kan vara på väg att köpa JAS 39 Gripen som tillverkas i Linköping.  Enligt tidningen Bangkok Post ska den thailändska regeringen beslutat att köpa sex plan och eventuellt ytterligare sex plan om fem år.

Nu kommenterar även försvarsminister Mikael Odenberg uppgifterna.

Än har dock inget bekräftats från officiella källor och Saabs informationschef uppger att han inte känner till någon affär.

Odenberg bekräftar att samtal om försäljning ägt rum

Försvarsminister Mikael Odenberg kommenterar nu uppgifterna om att Thailand kan vara påväg att köpa stridsflygplanet JAS 39 Gripen.

Han säger att han inte sett några officiella uppgifter på att Thailands regering fattat ett sådant beslut, men han dementerar inte heller att samtal har förts.

- Det är inget nytt att Thailand och thailändska flygvapnet är intresserade av Gripen och det har förts diskussioner mellan Sverige och Thailand under många år, säger han.

– Förra socialdemokratiska regeringen gav 2004 ett uppdrag till Försvarets materielverk att ta fram en offert till Thailand, och det uppdraget gäller fortfarande. Däremot har jag ingen anledning att kommentera lösa pressuppgifter i thailändska media.

- Har du inte fått någon som helst information om en förestående affär?

– Jag vet inte om den thailändska regeringen har fattat något typ av beslut, och detta är inget ärende för den svenska regeringen eller svenska myndigheter förrän i ett skede när det föreligger någon form av avtalsförslag.  

Vilken betydelse skulle en sådan här svensk affär ha för försvarsindustrin och Sverige?

– Ja, varje avtal är ju naturligtvis en framgång för svensk industri, därvidlag skiljer sig inte denna industri från annan industri.

Hur lämpligt är det att man har en försvarsaffär av det här slaget med Thailand som ju nyligen har genomgått en militärkupp till exempel?

– Jag har ingen anledning att kommentera en situation som inte föreligger. Det är inget nytt att det finns ett thailändskt intresse för det svenska flygplanet.

Reporter Cecilia Roos, Ekot

cecilia.roos@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".