1 av 2
Vattenkraftverket i Boxholm.
2 av 2
Mycket vatten släpps just nu förbi vid kraftverket i Boxholm längs Svartån.

Vatten släpps förbi vattenkraftverken

Trots de höga vattenflödena runt om i åar i länet så finns det ingen möjlighet att utvinna mer energi ur de vattenkraftverk som finns.

Mycket av det extra vatten som nu rinner ner i Svartån från sjön Sommen där vattennivån är extremt hög släpps istället förbi vattenkraftverket i Boxholm.

Höga vattennivåer i sjöarna innebär att flödena i de vattendrag som vattnet mynnar ut i blir stora. På många platser finns det vattenkraftverk, men de är anpassade för den mängd vatten som var då kraftverken byggdes.

Klimatförändringarna skapar högre flöden

Med klimatförändringar och högre vattenflöden kan det dock på sina håll bli mer vatten i åarna vilket kraftverken inte kan ta hand om, vattnet släpps därför förbi kraftverken. Lennart Wiktorsson som är chef för Tekniska verken i Linköpings vattenkraftavdelning säger att det i nuläget är alldeles för dyrt att bygga ut vattenkraftverken.

- Än så länge har inte det diskuterats, det är så sällan vi har de här höga flödena. Så högt flöde som det är nu i Svartån har bara inträffat en gång, som jag vet, och det var någon gång på 80- talet.

Mycket vatten rinner förbi kraftverket i Boxholm

Vid Boxholmsbruk där det just nu rinner förbi 57 kubikmeter vatten per sekund kan kraftverket bara ta hand om 24 kubikmeter vatten. Men Lennart Wiktorsson berättar att man ändå har viss nytta av ett högre vattenflöde.

- Vi kan ju köra kraftverken för fullt dygnet runt, något som annars inte görs vid den här tiden på året. Därmed utvinner vi mer energi än normalt, säger han.

Lennart Wiktorsson utesluter ändå inte att kraftverken i framtiden kan komma att byggas ut.

- Det är klart blir flödena konstant höga får vi väl fundera på om det kan vara lönsamt att bygga ut.

Reporter Pelle Zettersten

pelle.zettersten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".