Ingen risk för algexplosion

Det är fortfarande oklart hur årets algblomning kommer att påverka den östgötska skärgården. Enligt SMHI har algblomningen i Östersjön startat ovanligt tidigt i år, men på grund av det dåliga vädret är det i alla fall i nuläget .

Någon risk för en situation liknande den 2005 när stränderna runt Östersjön formligen täcktes av grönaktig sörja ser Martin Hansson, oceanograf på SMHI inte just nu. Det dåliga vädret med ganska låga temperaturer och kraftiga vindar gör att algerna inte samlas i stora klumpar på vattenytan utan blandas upp i vattnet, men om väderförhållandena ändras kan situationen förändras snabbt.

Nu under sommaren gör SMHI nya prognoser för algblomningen varje dag och i nästa vecka kommer man att åka ut med båt för att göra nya analyser av vattnet i Östersjön. Men än så länge ska det alltså inte vara någon fara för dom som vill ta sig ett dopp trots att vädret kanske inte är det bästa.

Evelina Crabb
evelina.crabb@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".