26-åring åtalas för grova kvinnoöverfall i Linköping

Den 26-årige man som sitter häktad misstänkt för flera kvinnoöverfall i Linköping under sommaren åtalades idag misstänkt för en grov våldtäkt och två våldtäktsförsök.

Mannen greps i samband med ett våldtäktsförsök i stadsdelen Majelden i mitten av juni i år, men mycket snabbt fattade polisen misstankar om att han även låg bakom två tidigare kvinnoöverfall.  

Skrämdes av granne
Det första övergreppet ägde rum i stadsdelen Berga i Linköping i slutet av maj i år. Enligt åklagaren Ann-Charlotte Boo ska 26-åringen då ha följt efter en kvinna som var på väg hem. I trapphuset ska han sedan med våld ha försökt tvinga sig till ett samlag. Men när en granne, som hört kvinnan skrika, öppnade sin dörr lämnade han platsen.

Misshandlad och våldtagen
Exakt en vecka senare blev ytterligare en kvinna, enligt åklagaren, överfallen av mannen och den här gången var det inget som avbröt honom. Övergreppet ägde rum i Trädgårdsföreningen i centrala Linköping mitt i natten och enligt åklagaren, som betecknar våldtäkten som grov, ska 26-åringen både ha misshandlat och våldtagit kvinnan. Bland annat ska han under själva våldtäkten ha dunkat kvinnans huvud upprepade gånger mot ett träd.

Kunde gripas 
Efter ytterligare en dryg vecka utspelade sig sedan det övergrepp som ledde till att mannen nu ställs inför rätta. Precis som vid det första tillfället ska han då ha följt efter en kvinna in i ett trapphus och där försökt våldta henne, men den här gången kunde mannen gripas och nu anser sig alltså åklagaren ha så starka bevis mot mannen att hon väljer att åtala honom för alla tre övergreppen.

Efter avtjänad dom yrkar hon också på att han ska utvisas ur landet på livstid. Själv nekar 26-åringen till brott.


Louise Martinsson
louise.martinsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".