1 av 2
Hans Augustinsson blickar ut över svampangripna vetefält
2 av 2

Svampangrepp hotar veteskörden

Stora delar av veteodlingarna i Östergötland har drabbats av svampangrepp.

Hans Augustinsson på Hushållningssällskapet i länet säger att i stort sätt alla vetefält är drabbade av svartpricksjuka, något som kommer att ge stora ekonomiska konsekvenser för lantbrukarna.

- Det är inte svårt att hitta svamp här, säger Hans Augustinsson och lyfter upp ett veteax.

- Man kan se de här små svarta knappnålshuvudstora prickarna i bladet och det är  sporsamlingar för den här svampen som heter svartpricksjuka.

Trivs i regnet
Svartpricksjuka som alltså är en svamp har varit vanliga i södra delen av Sverige men på grund av det regniga vädret och hög luftfuktighet har det nu spridit sig norrut och drabbat i stort sätt hela Östergötland. De lantbrukare som upptäckt angreppen i tid och behandlat fälten med bekämpningsmedel kan rädda en del av skörden, kvalitén blir dock inte lika god på den säd som drabbats vilket gör att bönderna får mindre betalt. Men om man inte behandlat och det regniga vädret fortsätter kan en del skördar bli helt förstörda säger Hans Augustinsson.

- Det är svårt att säga generellt men relativt stort bekymmer tycker vi att det är i år. Vi hittar svampen väldigt lätt och det är fortfarande väldigt regnigt. Under de väderbetingelserna trivs svampen och då kan de fortsätta att utveckla sig i de här obehandlade fälten, säger Hans Augustinsson.

Det går att rädda skördarna med hjälp av växtskyddsmedel, det hela beror på hur hårt angripna vetefälten är. På vissa fält går skörden förmodligen helt förlorad.

- Det kan det innebära. Om vi har obehandlade vetefält kan vi få väldigt hårda svampangrepp. Det kan också bli så att vetet lägger sig ner så att det inte går att skörda den.

Mer svamp i framtiden
Lantbrukaren Fredrik Lundén vid Vårdsberg utanför Linköping har drabbats av svartpricksjukan, men han var förberedd och besprutade fältet i ett tidigt skede och även om växtskyddsmedlet han använt kostar en hel del så kommer han kunna skörda vetet. Klimatexperter varnar för att somrarna kommer att bli regnigare i framtiden något som troligen skulle ge mer svamp på åkrarna men det är inget som bekymrar Fredrik Lundén.

- Det är svårt att sia om framtiden men man får väl vara ännu mer på hugget och försöka upptäcka sjukdomarna i tid, ju tidigare desto bättre.

Pelle Zettersten
pelle.zettersten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".