1 av 2
Årets säsong fick en tidig början och ett tidigt slut.
2 av 2
Du behöver inte vänta till nästa år, nya är på väg i september.

Jorgubbssäsongen över för i år

Snart är jordgubbarna slut för den här säsongen. De röda bären blev mogna två veckor tidigare än vad de brukar och börjar det tidigt så tar det också slut tidigare än vanligt. Nu finns det bara bär att köpa i några dagar till.

- Vi fick en intensiv värmebölja i mitten av maj fram till början av juni och det drev fram jordgubbarna väldigt hårt, säger Bengt Axelsson som driver Ringstad Gård utanför Norrköping.

Mycket sol i början av säsongen gjorde att tidsskillnaden mellan de olika sorterna blev mindre än vanligt och det kom mycket bär under en kort tid.

Kvar i affärerna några dagar
Många var glada att kunna äta jordgubbar redan innan midsommar men säg den lycka som varar, nu är säsongen snart slut.

En del självplock har redan stängts, försäljning efter vägarna avtar och i affärerna säljs de svenska bären bara ytterligare några dagar. Jordgubbsodlare som Bengt Axelsson tvingas säga nej till köpare.

- De ringer och frågar om bär hela tiden men vi måste tala om att nu är säsongen slut.

Nya gubbar i september
Men hoppet för alla jordgubbsälskare är inte riktigt ute. Det finns faktiskt en möjlighet att frossa i svenska jordgubbar en gång till i år. I början av september blir växthusbären mogna.

- Efterfrågan är inte så stor då men det finns ändå en kundkrets som hör av sig varje år och frågar när höstjordgubbarna kommer, säger Bengt Axelsson.

Maria Turdén
maria.turden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".