Kulturcentrum i Vadstena läggs ner

Kommunfullmäktige i Vadstena har beslutat att Kulturcentrum ska avvecklas under året.  Kulturcentrum har arrangerat olika kulturbegivenheter men nästa år är det slut med det.

- Uppdraget blev mindre och mindre för Kulturcentrum och då måste man se över en sådan verksamhet. Fundera på om den ska finnas kvar eller inte. Vi gjorde bedömningen i fullmäktige och uppdraget gick till kulturnämnden att avsluta verksamheten och de tog det positivt och har utfört det, säger kommunalrådet Caroline Unéus (m).

Pengar till teater istället
Förra sommaren smarbetade Kulturcentrum med Vadstena-akademien för att tillsammans locka fler besökare till orten. I år har kulturinstitutionerna ingenting gemensamt.

Tidigare i våras lades bokbinderiet i ateljéerna ner och kvar finns nu fyra anställda på kontoret som ska avveckla verksamheten.De pengar som kommunen lagt på Kulturcentrum går nu till teaterproduktionen Shakespeare på Gräsgården.

Händer mycket i Vadstena
Trots att Vadstena är en liten kommun är de bland de kommuner i länet som lägger mest pengar per invånare på kulturen. Bara Norrköping satsar mer. Caroline Unéus är inte orolig att kulturlivet kommer att dala i Vadstena efter att Kulturcentrum läggs ner.

- Kulturcentrums uppdrag kan man lägga ut på andra. Vi har en kulturnämnd som kan göra vissa saker. Vi har också privata initiativ som är stora i Vadstena. Det är både gallerier, knyppling och konstrundan. Jag kan räkna upp hur mycket som helt. Det händer väldigt mycket i Vadstena.’

Maria Turdén
maria.turden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".