Från den första september gäller det att sakta in vid busshållplatserna för bilister i Linköping.

Sänkt hastighet vid busshållplatser i höst

I Linköping och Örnsköldsvik kommer hastighetsgränsen vid busshållplatser på försök att sänkas till 30 km/h från och med den första september.

De nya begränsningarna ska gälla på tre sträckor i Linköping och främst vid skolskjutsar. Alla som passerar en buss på hållplats på en 50- eller 70-väg måste sakta in.

- Det kommer att bli mycket bra för bilisterna respekterar inte att vi släpper barn vi hållplatserna idag, säger busschauffören Mikael Nilsson.

Är ni busschaufförer oroliga när ni släpper av barn?
Ja för barn är ju barn och i regel springer de bara rakt ut i vägbanan. Håller vid trettio vid busshållplatserna är ju förutsättningarna att stanna mycket bättre än om man kör 50.

Under senare år har det inträffat flera olyckor med passagerare som just klivit av bussen. Statistiken visar att nio av tio oskyddade trafikanter överlever en påkörning i 30 km i timmen, men bara två av tio vid 50-kilometer i timmen.

Den första september startar försöket i Linköping och Örnsköldsvik. Det har prövats förr, då på Gotland, nytt den här gången är att det blir möjligt att bötfälla den som håller för hög hastighet förbi busshållplatserna. Eva Hammarsten i Örnsköldsvik välkomnar den nya regeln.

- Det är väl jättebra, det är ju barn som kliver av vid bussarna.

Tror du att bilisterna verkligen kommer att sänka farten?
- Ja, om upplysningen går fram så tror jag att de kommer att följa det.

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".